Headline: Tiba masa Siti
Publication: MA
Date of publication: Jul 24, 2011
Section heading: Selebriti
Page number: 002
Byline / Author: Oleh Abie Abdullah


PERNAH beliau dipersendakan gara-gara bahasa Inggeris, kononnya sebutan dan tata bahasa antarabangsa itu tidak betul. Tidak cukup itu, ditokok tambah dengan cerita-cerita yang sengaja untuk dijadikan bahan tawa. Cuma ditelan segala cercaan itu dijadikan azimat memperbaiki mana yang kurang mengukuh mana yang perlu.

Datuk Siti Nurhaliza Tarudin bukan jenis manusia yang mudah melatah, antara resipi untuknya bertahan hingga ke hari ini. Malah jauh sekali berkecil hati dengan mereka yang cuba memperkecilkan dirinya.

"Siti tidak terkilan langsung, sebaliknya Siti anggap ia sebagai proses pembelajaran. Lagipun Siti bukan dibesarkan di dalam keluarga yang berorientasikan Inggeris, di rumah pun semua adik beradik cakap Melayu," kata penghibur yang baru memperkenalkan single Inggeris pertamanya, Falling In Love.

Single itu dimuatkan di dalam album Inggeris pertama Siti, All Your Love yang bakal dilancarkan pada 9 September nanti. Kehadiran album yang menggunakan 100 peratus bahasa Inggeris itu bukan sekadar memenuhi impian yang disimpan sekian lama, malah sebagai cabaran untuk diri sendiri. Kata isteri kepada usahawan Datuk Seri Khalid Jiwa ini, sebagai penyanyi, beliau perlu melangkah ke depan.

Ketika ditemui di lokasi penggambaran iklan Simplicity 'Vogue & Lovely Passion' di Kajang, Ahad lalu, Siti menegaskan yang kemunculan album ini sebagai suatu pencapaian untuk dirinya.

"Album ini sudah lama Siti impikan, sekurang-kurangnya sebuah untuk rekod Siti. Dan ia berlaku secara kebetulan apabila Adib baru menubuhkan sebuah syarikat rakaman, What's Up Entertainment dan mempunyai artisnya sendiri. Dia yang merancang semua ini dan dengan bantuan karyawan naungannya, Bryan B dan Christian Alexander, lahirlah album All Your Love.

"Selain lagu-lagu yang bagus, Siti bersetuju untuk merakam album ini kerana sudah tiba masanya untuk Siti mempunyai album Inggeris. Terus-terang, persetujuan ini juga kerana Siti ingin mencabar kemampuan diri sendiri, bukan untuk menyahut cabaran orang luar atau sesiapa yang mahu melihat dan mendengar cara sebutan Siti menyanyikan lagu Inggeris.

"Ini yang Siti mahukan dan ia berlaku secara kebetulan kerana usaha Adib," katanya yang merujuk kepada Adib Khalid, anak tirinya.

Celah Adib yang turut serta menyaksikan penggambaran iklan itu, ramai yang mempertikaikan sebutan nyanyian Inggeris Siti kerana mereka mahu sebutan itu sempurna. Kebetulan pula, Siti yang begitu dikenali dengan mudah menjadi bahan sasaran mereka yang sentiasa mencari salah orang lain.

"Saya pun tidak faham mengapa boleh jadi begitu, sedangkan kalau kita tengok Celine Dion dan Shakira misalnya, sebutan Inggeris mereka ketika mula-mula menembusi pasaran luar, pun masih tebal dengan slanga masing-masing. Jadi kenapa kita perlu mempersoalkan sebutan itu, rasanya tidak perlu sempurna seperti slanga British atau Amerika Syarikat.

"Saya lebih suka kalau Mak Iti (Siti) kekalkan keaslian sebutan Inggeris dengan lidah Melayu. Saya tidak mahu Mak Iti dipengaruhi slanga Amerika atau British.

"Orang luar tidak kisah pun dengan sebutan, janji apa yang mahu disampaikan itu sampai kepada pendengar dan mereka faham. Ini bukan lidah atau bahasa ibunda kita, biarkanlah," kata Adib yang melaburkan kos yang berganda tingginya untuk All Your Love berbanding album-album Siti sebelum ini kerana proses adunan dan mastering dilakukan di Australia dan Los Angeles.

Album yang memuatkan 10 lagu terbitan Bryan B ini dirakam selama dua minggu dan menawarkan pelbagai rentak termasuk pop, balada, tari dan R&B. Secara rasminya, single Falling In Love sudah dua kali diperdengarkan di depan khalayak ketika Konsert Simplicity di Shah Alam pada 9 Julai dan Anugerah Planet Muzik di Singapura minggu lalu.

Menurut Siti, setakat ini lagu yang ditulis Bryan B dan Christian itu mendapat maklum balas yang cukup baik daripada peminatnya. Sekali gus menambahkan keyakinannya terhadap album ini.

Siti bersemangat bercerita mengenai album ini. Biarpun pengalaman di studio rakaman tiada banyak bezanya dengan pengalamannya sebelum ini, namun cabaran tetap ada. Pun begitu jelas Siti, beliau cuba untuk melunaskan tanggungjawab itu sebaik mungkin.

"Tiada bezanya ketika di studio rakaman kerana Siti mendapat melodi lebih awal untuk Siti hayati. Hal itu tiada masalah, cuma lirik dan sebutan, Siti perlu tekankan kerana ketika menyanyi, ada bahagian yang perlu disebut cepat dan perlahan. Christian dan Bryan banyak membantu Siti dalam hal ini.

"Dua minggu saja rakaman siap, memang cepat kerana masing-masing cukup profesional. Satu hari Siti boleh siap rakam dua lagu. Pengalaman penerbit dan artis dari Australia itu memudahkan lagi proses rakaman," katanya yang kini berada di Banjarmasin, Indonesia untuk konsert jelajahnya.

Cerita Siti lagi, nuansa All Your Love sedikti berbeza dengan album baladanya dan elemen ini antara yang membuatkan wanita kelahiran Kuala Lipis ini semakin teruja dengan album Inggerisnya.

Temubual sesekali terbantu apabila Siti terpaksa menyambung penggambaran produk kecantikannya itu. Siti tetap memberi kerjasama terbaik untuk mereka yang memerlukannya. Siti berada di lokasi itu sejak jam 4 petang dan rakaman tamat kira-kira jam 3 pagi. Pun begitu, senyuman tidak lekang daripada wajah manisnya, tambahan dengan sokongan suami yang sentiasa berada di lokasi.

Penat katanya tetapi tanggungjawab dan janji harus ditunaikan sebaik mampu.

"Boleh dikatakan penggambaran ini biasa saja sebab ketika rakaman Simplicity Gold Edition dulu, pernah sampai 24 jam. Pengalaman bersama Maybelline dulu banyak mengajar Siti mengenai penggambaran iklan. Dulu Siti diberi kelas 'grooming' sebelum ke lokasi dan sekarang ia cukup membantu.

"Memang agak tertekan tetapi kalau bijak kita uruskan, ia akan membuatkan kita seronok. Tambahan untuk produk sendiri, Siti sudah bersedia mental dan fizikal," katanya mengenai iklan yang akan disiarkan pada 29 Julai ini.

Siti ingin mencabar kemampuan diri sendiri, bukan untuk menyahut cabaran orang lain yang mahu mendengar cara sebutan Inggeris Siti"

to purchase a PDF version of this article.


This document has been viewed 0 times.

Linked documents:

>home> search> purchase

 

 

 

SEARCH
SUBSCRIBE

TERMS OF USE

FAQ

New Straits Times   Berita Harian   Harian Metro


Copyright The New Straits Times Press - All rights reserved - Privacy policy