Headline: Siti hilang bisa
Publication: HM
Date of publication: Mar 4, 2008
Section heading: Rentak Artis Popular
Page number: 12
Byline / Author: Oleh Rudy Imran Shamsudin


ALBUM: Hadiah Daripada Hati

ARTIS: Datuk Siti Nurhaliza

TRANSKRIPSI yang dihasilkan lebih dua tahun lalu dianggap album paling bagus pernah dihasilkan Datuk Siti Nurhaliza oleh kebanyakan peminat mahupun pengkritik .

Maka tidak hairanlah mengapa Transkripsi dipilih memenangi anugerah Album Terbaik di majlis Anugerah Industri Muzik awal tahun lalu.

Tahun ini Siti kembali dengan album baru. Lebih menarik apabila penyanyi popular itu menggunakan judul, Hadiah Daripada Hati (HDH).

Ramai yang menunggu album ini. Bagaimanapun sebaik ia dipasarkan reaksi diberikan peminat dan pemerhati industri muzik tempatan kurang memberangsangkan. Kata mereka HDH tidak cukup mantap dan lebih 'mengharukan' apabila ia dibandingkan dengan Transkripsi.

Perbandingan antara karya terbaik dan buah tangan baru daripada Siti Nurhaliza tidak boleh dielak kerana pada pendengar, Transkripsi menjadi penanda aras apatah lagi Siti sendiri bertindak selaku penerbit bersama Aubrey Suwito, Audi Mok, Azlan Abu Hassan, Greg Henderson, Jenny Chin dan Sharon Paul.

Seperti judulnya, album ini dirasakan sesuatu yang dihasilkan dengan kehendak dan cita rasa Siti sendiri lalu dihadiahkan kepada peminat.

Mengekalkan majoriti lagu berentak balada, kebanyakan susunan muzik dihasilkan kedengaran agak ringan. Begitu juga dengan cara penyampaian. Siti tidak terlalu berusaha menampilkan kemampuan vokalnya sebaliknya penyampaian lebih bersahaja.

Mungkin album ini seperti memberitahu Siti semakin berubah dari sudut cita rasa muzik dan sesuai dengan usia kematangannya.

Begitupun album HDH bermula dengan baik apabila menampilkan lagu rancak Ku Mahu berentak Salsa ciptaan Audi Mok.

Lagu menarik dalam album ini datang daripada pencipta seberang, Pongky Barata iaitu Melawan Kesepian dan Kerana Dirimu ciptaan Cynthia Lamusu.

Memuatkan 11 lagu baru, Siti turut merakamkan semula lagu yang dinyanyikannya dalam teater muzikal, P Ramlee... The Life, The Loves & The Inspiration yang menyaksikan kemunculan pertamanya di pentas lakonan. Tidak dilupakan lagu Hati yang menjadi lagu tema kepada filem patriotik, 1957: Hati Malaya.

(END)

to purchase a PDF version of this article.


This document has been viewed 0 times.

>home> search> purchase

 

 

 

SEARCH
SUBSCRIBE

TERMS OF USE

FAQ

New Straits Times   Berita Harian   Harian Metro


Copyright The New Straits Times Press - All rights reserved - Privacy policy